Medische Beeldvorming

Echo, radiografie, endoscopie

Echografie
Een heel veilige onderzoeksmethode die gebruik maakt van ultrakorte geluidsgolven om bepaalde organen in detail in beeld te brengen.

Echografie wordt onder andere gebruikt voor diagnose van aandoeningen van buikorganen: lever/galblaas, alvleesklier, milt, nieren,bijnieren, maagdarmstelsel, voortplantingsstelsel, bloedvaten, … Maar ook voor problemen van hart en longen, huid, pezen en zelfs het oog.

Vaak wordt er een echogeleid dunnenaaldbiopt genomen voor celonderzoek om nog meer informatie te verkrijgen over dat specifieke orgaan.

Echocardiografie
Inclusief kleurendoppler

Digitale radiografie
Beeldvorming door gebruik van röntgenstralen om afwijkingen van hart en longen (hartvergroting, longoedeem, …), buikorganen (vergrote organen, darmobstructie door vreemd voorwerp,…) beenderige structuren (botfracturen) vast te stellen.

Endoscopie
Flexibele sonde met camera die een kleurenbeeld geeft van de binnenzijde van de slokdarm, maag, dunne en dikke darm. Kan ook gebruikt worden om weefselstalen te nemen en kleine ingrepen uit te voeren, zoals het verwijderen van een vreemd voorwerp uit de slokdarm of maag.