Hoe vermijden we infecties?

Wanneer we een dier moeten opereren, moeten we een snede in de huid maken. Indien we niet opletten komen er via deze opening bacteriën in het diepere weefsel. Deze bacteriën kunnen uit de omgeving (vb. de operatie-zaal of de chirurg) of uit het dier zelf komen.

Het is daarom belangrijk dat alles aseptisch gebeurt. Zoniet is er een ernstig risico op infectie en op complicaties die het herstel van het dier in gevaar kunnen brengen, die bijkomende dierengeneeskundige interventie’s noodzakelijk kunnen maken en die, in extreme gevallen, zelfs fataal kunnen zijn.

De chirurgie in onze praktijk volgt daarom de aseptische methode zeer nauwkeurig.

Het is daarom belangrijk dat alles aseptisch gebeurt. Zoniet is er een ernstig risico op infectie en op complicaties

De afdeling chirurgie is ingedeeld in drie verschillende ruimtes. Deze ruimtes dienen respectievelijk voor de sterilisatie, de voorbereiding en tenslotte de operatie.

De sterilisatieruimte wordt gebruikt om de chirurgische instrumenten te wassen, te disinfecteren en te steriliseren met stoom (dmv. een autoclaaf). Dit steriel materiaal wordt vervolgens verpakt, voorzien van een controlestrook en de datum van sterilisatie (aangezien de sterilisatie een bepaalde termijn heeft) en tenslotte in een donkere, stofvrije ruimte bewaard.

In de voorbereidingsruimte worden de dieren verdoofd en worden ze klaargemaakt voor de chirurgische ingreep. Ze worden geschoren, de haren worden zorgvuldig weggezogen en de plaats van de ingreep wordt ontsmet.

De operatiezaal is een aparte, propere ruimte die enkel wordt gebruik voor de steriele chirugische ingreep.

Bepaalde ingrepen kunnen en moeten dus ook niet steriel gebeuren (zoals vb. ingrepen aan de mond) en gebeuren dan ook in een andere ruimte.

Het personeel in de operatiezaal heeft propere kledij en schoenen, draagt een masker en een chirurgiemuts.

Wanneer het dier in de operatiezaal wordt gebracht, wordt het een tweede keer ontsmet.

Ook de chirurgen ontsmetten hun handen en armen en doen – volgens de correcte methode – hun steriele operatiejas en handschoenen aan.

De chirurg gebruikt gedurende de operatie ook verschillende steriele operatiedoeken. Eén bedekt de bijtafel waar het steriele materiaal wordt geplaatst, de andere worden gebruikt om het dier te bedekken rondom de plaats waar geopereerd moet worden.

Uw dier is bij ons in de goede, gespecialiseerde handen van onze chirurge Alessandra Furcas.